Fondant kartofler

Lækre velsmagende kartofler med sprød kant og blødt centrum. God til når du får gæster.

4 personer

  • 6 bagekartofler i ensartet størrelse – regn med ca. 1,5 pr. person.
  • 3-4 fed hvidløg
  • Frisk timian
  • 50g smør
  • 2-3 dl. hønsebouillon
  • Lidt smagsneutral olie

Skræl kartoflerne, skær dem over på tværs og snit bunden af begge ender, så du får nogle fine tårne der kan stå for sig selv, uanset hvilken vej du vender op eller ned. Lad de skrællede kartofler stå dækket i en skål med koldt vand i mindst 20 minutter, så du får lidt af stivelsen ud. De må meget gerne stå meget længere end det.

Tænd ovnen på 200g varmluft. Varm en støbejernspande op (eller noget andet der kan gå i ovnen bagefter) til rigtig god varme. Min kogeplade går til 9 og jeg endte på 8,5.  Hæld vandet fra og skyld kartoflerne i frisk vand. Dup dem tørre på alle sider og krydr dem med salt og peper.

Hæld lidt olie på panden og læg karftoflerne med den største flade nedad. Lad dem stege til de er gyldne, måske endda med en smule mørk farve i kanterne, typisk 6-7 minutter. Vend kartoflerne og tilsæt smør, hvidløg og nogle stængler frisk timian til panden. Lad kartoflerne stege yderligere 2-3 minutter. Sørg for at vende hvidløg undervejs, så de ikke brænder på. Tilsæt hønsefond og sæt panden i ovnen.

Hvis ikke du vil have panden i ovnen, så tag kartoflerne op og sæt i et ovnfast fad der passer i størrelsen til det antal kartofler du har lavet. Hæld alle de goder sager fra panden over i fadet. Det er vigtigt at der er væske nok til at dække kartoflerne omkring 1 cm eller mere. De skal helst ikke koge tør i ovnen.

Giv kartoflerne 30-40 minutter i ovnen. Prik i dem, så du er sikre på at de er møre. Anret dem og hæld en smule af den resterende væde over dem. Giv dem evt. en smule flagesalt og lidt frisk timian som pynt.