Saftig flæskesteg

Kamsteg er nok den der mest ligner rigtig flæskesteg. Alternativet er ribbenssteg. Her kan man godt give den lidt mere i centrumtemperatur uden at ødelægge kødet.

Pro tip: Køb den hos slagteren og bed ham lade benene sidde fast på stegen, men sørg for at de er løsnet, så de hænger og dingler. De er med til at give lidt saft og kraft ved stegningen, men er stadig nemme at fjerne bagefter inden stegen skæres ud.

Forvarm ovnen til 180 grader alm. ovn. Sørg for at sværen er ridset grundigt. Gnid rigeligt med semi-groft salt ned mellem alle rillerne. Brug en våd hånd, så saltet hænger bedre ved.

Placer flæskestegen med sværen nedad i en bradepande og hæld vand ved, så sværen er dækket.

Steg 30 minutter i ovnen. Tag flæskestegen ud og vend den om. Anret den på en ris, drys lidt mere salt over hele stegen, smid en række laubærblade ned mellem rillerne og sæt den tilbage i ovnen. Det er vigtigt at stegen ligger så flat som muligt. Brug evt. staniol under den ene side, så den får en ensartet højde.

Efter 15 minutter mere tømmes bradepanden for vand og sættes tom tilbage. Steg herefter flæskestegen til den er 55 grader i centrumtemperatur. Skru ovnen op på 300 grader. Sværen skulle gerne blive dejlig sprød.

Tag flæskestegen ud ved 65 grader. Brug evt. grill i ovnen (med åben ovndør), hvis sværen stadig ikke er helt sprød. Hold dog øje med den hele tiden, da det hurtigt går for stærkt. Det vil typisk tage 1,5 time for flæskestegen at blive færdig (hvis den er omkring 2kg). Jo større, jo længere vil det tage.

Lad stegen hvile i 15-20 minutter. Hvis den skal ligge længere, så pak den ind i staniol. Dog kun på siderne og i bunden. Du må ikke dække sværen til, så bliver den blød.