Langtidsstegt flæskesteg

Skal flæskestegen være ekstra saftig og lækker, så kan det anbefales at følge denne metode.

Flæskestegen saltes med 5-7g fint salt pr. kg. kød. Herefter stilles den i køleskabet i 24 timer.

Stegen tages ud et par timer før, så den ikke er kold.

Sørg for at sværen er ridset  godt. Der må ikke ridses ned i kødet nedenunder, men ofte er slagterens ridsning ikke dyb nok. Kom godt med salt ned mellem alle revnerne og ovenpå sværen. Læg evt. et par laurbærblade under stegen eller mellem sværene.

Sæt et stegetermometer midt i kødet. Sæt stegen i en bradepande med ½ liter vand hældt ved. Sørg for at sværen/overfladen ligger mest muligt vandret. Brug små klumper sølvpapir til at rette op på den.

Sæt stegen midt i en kold ovn og tænd på 100 grader alm. ovn. Når stegen er 50 grader varm på termometeret, skrues der op på 250 grader indtil stegen er 65 grader varm. Hold øje med sværen. Hvis der mod forventning ikke skulle være sprød svær, når stegen er 60 grader varm kan man skifte til varmluftovn, stadig 250 grader. Hvis den stadig ikke er helt sprød ved 62-63 grader, så kan man slutte af med grill, men hold for guds skyld øje med stegen konstant  – og jeg mener konstant. Man brænder super hurtigt sværen sort ved grill og så er alt det hårde arbejde ødelagt. Lad ovn døren stå åben.

Forventet stegetid for 2 x 1½kg steg: ca 2 til 2 1/4 time til stegen er 50 grader. Derefter ca 20-30 minutter før den er 65 grader. I alt et sted mellem 2½ og 3 timer. Ved mindre stege, forvent en lille nedgang i tiden. Husk stegen kan godt tåle at stå lidt bagefter, men det er ikke nødvendigt. Hvis den skal stå længe, så pak den ind i sølvpapir, men kun rundt om – ikke sølvpapir oven på sværen, så bliver den blød igen.