Gullaschsuppe

En rigtig god og kraftig suppe med godt bid i. Perfekt til efteråret og vintermånederne. Mætter rigtig godt og smager fantastisk.

6-8 personer

  • 800-1000g fintskåret okseklump (1. valg) eller oksetykkam (2. valg) .Fjern synligt fedt.
  • 2-3 ossobuccoudskæringer
  • 150g bacon
  • 2 store løg
  • 2 store gulerod
  • 1 rød og en gul peber
  • 1 fed hvidløg
  • 1/2 knoldselleri
  • 2 mellemstore pastinak
  • 10 store kartofler, gerne af en sort der er velegnet til mos
  • 2-3 spsk. rapsolie
  • 3-4 spsk. paprika
  • 1 spsk. chiliflakes
  • 1 spsk. timian
  • 1spsk. oregano
  • 4-5 laurbærblade
  • En smule spidskommen
  • 1 stor dåse koncentreret tomatpuré
  • 1 dåse finthakkede tomater
  • Salt og peber
  • Ca. 1,5L vand
  • 1 dl rødvin
  • Okse og grøntsagsbuillon eller fond

Rens grøntsagerne og skær dem i små tern (1,5cm x 1,5cm). Løg lægges for sig selv. Det samme gælder hvidløg. Resten kan du godt blande. Skær okseklumpen i små tern (1×1 cm).

Rist bacon, men stop før det bliver sprødt, som du ellers normalt ville gøre. Læg det til side.

Brun kødet i fedtstoffet fra bacon i en stor og gerne tykbundet gryde i kort tid. Det skal kun lige akkurat være brunt. Det samme gælder ossobuccoudskæringerne, der ikke skal skæres ud endnu. Tilføj evt. rapsolie så det ikke brænder på. Tag køddet op og sæt til side.

Sauter grøntsagerne (ikke løg) i en seperat gryde.

Steg løg ved middel varme til de falder sammen. Tilsæt hvidløg og steg med i 30 sek. Tilsæt tomatpuré og krrydderier og lade det stege lidt med. Svits det i 1-2 minutter. Hæld vand, vin og buillon ved. Hæld de andre grøntsager og kødet/ossobucco ned i gryden. Hæld buillon ved og læg laurbæreblade ned i suppen hele.

Lad retten simre under låg (temp: 2,5-3 ud af 9) i 1 time. Tag ossobucco op og skær det rene kød i små tern – undgå alle senerne. Hæld tern tilbage i gryden.

Lad igen retten simre under låg ved samme temperatur. 6-8 timer giver rigtig mørt kød. Rør rundt hver halve time. Efterhånden som kartoflerne bliver kogt møre begyndet de at opløse sig og giver suppen en tyk konsistens. Hvis man synes den er for tyk til sidst, kan man fylde lidt vand på.

Smag til med de forskellige builloner eller fond. Smag også til med peber og evt. mere salt, paprika og chiliflager. Husk det er meningen at retten skal være stærk.

Tag laurbærblade op. Server med groft brød til.

P.S. Billedet ovenfor viser ikke hvordan den rigtige suppe ser ud.