Kartoffel- og svampesuppe

En meget fyldig suppe der både kan gå til en forret (server lidt mindre) eller som et mættende hovedmåltid.

4-5 personer

Kartoffelsuppe

 • 4 porrer
 • 2 spsk olivenolie
 • 1 løg
 • 800-850g kartofler
 • 200g knoldselleri
 • 3 laurbærblade
 • 4 friske timiankviste
 • 1L blandet grøntsags- og kyllingebouillon
 • Salt og peber

Skræl kartofler og knoldselleri og skær dem i tern. Skær porre i tynde ringe, brug kun det hvide fra porren. Skær løget i tern. Svits løget i olien til det er gennemsigtigt. Hæld bouillon i gryden og tilsæt kartofler, knoldselleri, porrer, laurbær og timian. Læg låg på. Når det koger skrues ned til 4-5 (ud af 10). Lad det småsimre i ca. 30 minutter. Tag gryden af blusset og fisk timiankviste og laurbærblade op. Blend det hele med en stavblender.

Svampesuppe

 • 350-400g blandede svampe (champignon, østershatte, kantareller, osv – jo flere forskellige, jo bedre)
 • 500g bacon
 • 1 stort løg
 • 3 fed hvidløg
 • ½L grøntsagsbouillon
 • 2,5dl mælk
 • 2 spsk mel
 • Salt og peber
 • Citronsaft

Hak svampene. Skær bacon i små stykker. Skær løget i tern og pres hvidløget ud over. Rist bacon i en gryde. Når de er sprødt tages det op uden at fjerne fedtstoffet. Svits løg og hvidløg i fedtstoffet. Når de er “klare” tilsættes svampene. Svits til de er godt møre og væden er kommet ud af. Tilsæt mel og rør godt rundt. Bland bouillon i. Kog ved svag varme i ca. 15 minutter under jævnlig omrøring. Tilsæt mælk og bring det lige op til kogepunktet. Si svampene fra og hæld væsken i kartoffelsuppen.

Varm det hele op (det må ikke koge) og smag det til med salt, peber og lidt citronsaft. Pas på der ikke kommer for meget citronsaft i. Tilsæt de sprødstegte bacon til suppen lige inden servering (lad evt. gæsterne selv hælde det over).

Begge supper kan faktisk spises hver for sig, da de begge smager fantastisk. Bacon bør dog således også bruges til kartoffelsuppen i stedet for olivenolie på samme måde som ved svampesuppen.