Pistacieis med kold jordbærsuppe og sprøde touilles

Ekstra festlig dessert. Tager faktisk ikke så lang tid at lave og overrasker positivt hver eneste gang. Kan også laves ned mynteis i stedet.

Til 6 personer

Pistacie pasta:

 • 50 g. sukker
 • 50 g. finthakkede (hak med stavblender) usaltet pistacie
 • ½ dl. vand

Iscreme:

 • 1 dl. pasteuriserede æggeblommer
 • 50 g. sukker
 • 3 dl. piskefløde

Jordbær suppe:

 • 5-600 g. friske eller optøede, frosne jordbær
 • 100 g. sukker
 • 1 stk. vaniljestang
 • 1 dl. vand
 • 1/2 citron (saft herfra)
 • en anelse maizena udrørt i lidt koldt vand (majsstivelse)

Sprød toullies:

 • 1 stk. æg (eksempel 65 g.)
 • 65 g. hvedemel (samme mængde som vægten af ægget)
 • 65 g. sukker (samme mængde som vægten af ægget)
 • en anelse vegetabilsk olie til at smøre pladen med

Pistacie pasta:
Alle ingredienserne koges under låg ved middel varme ca. 10 minutter. Pistaciepastaen afkøles helt inden den kan anvendes. Pastaen skal være som tyk grød.

Pistacie is:
Æggeblommer og sukker piskes til tyk æggesnaps med en håndmikser. Piskefløden piskes til let skum. “Snapsen” røres sammen med den kolde pistaciepasta og denne blanding vendes forsigtigt sammen med flødeskummet. Iscremen fordeles i 6 stk. portionsforme/muffinforme, (aluminiums muffins forme ca. 6 cm. høje & ca. 6 cm. i diameter, eller lignende.) og nedfryses minimum 4 timer eller gerne til næste dag. Husk at dække dem over med film, da de tager smag fra andet i fryseren.

Jordbær suppe: 
Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. 1 tsk. af sukkeret og kornene mases sammen på bordet med en lille palet, således at kornene skilles ad. Vaniljesukkeret, de tomme vaniljestænger, sukker, jordbær, vand og saften fra den halve citron koges op i en gryde med låg, til jordbærrene er møre. Jævn eventuelt med en anelse maizena udrørt i en anelse vand. Ikke for meget (et par teskefulde færdigblandet maizena) Husk at når suppen bliver kold vil den tykne en anelse af sig selv. De tomme vaniljestænger fiskes op og jordbærgrøden blendes, sigtes og afkøles helt i køleskab indtil den serveres iskold.

Sprøde touilles:
Mel og sukker blandes. Ægget piskes i. Pisk godt til sukkeret opløses. 2 bageplader smøres jævnt med en anelse neutral olie. Dejen sættes af i “klatter” á 1 spsk., med god afstand, max. 3 stk. pr. bageplade. Hver “klat” stryges fladt ud til en oval ca. 10 X 4 cm (nok til at nå næsten hele vejen rundt om en kagerulle) og drysses med lidt hakket pistacie. Bages ved 190 grader til de er let gyldne. Hold øje med dem hele tiden. De skal have omkring 6-8 minutter. De skal være lækre brune i kanten og lyse ovenpå. Så snart de tages ud af ovnen, løsnes de med en palet og lægges straks over en kagerulle eller tyk rulle pind, for at opnå den buede facon. Pres med fingrene og læg et eller andet i spænd i de 2-3 minutter det tager før de størkner.

Anretning:
6 stk. smukke dybe tallerkener stilles klar. Den iskolde suppe anrettes i tallerkenerne. De frosne pistacie tages ud 10 minutter før den skal bruges. Formene dyppes ét sekund i en skål med brandvarmt vand og isene kan nemt vendes ud og placeres i suppen. Tryk dem let ned med en finger, så de bliver i bunden af tallerkenen. Drys med lidt hakket pistacienød. Afslut smukt med de buede sprøde touilles.

Se evt. her: http://www.dr.dk/DR1/det-soede-liv/Opskrifter/2010/uds_6/20100330105500.htm

Alternativ is (Mynteis)

 • 10 stængler mynte
 • 50g sukker
 • 1 dl vand
 • 3 dl piskefløde
 • 3/4 dl past. æggeblommer

Pil bladene fra mynten og kog de tomme stængler sammen med sukkeret og den ene deciliter vand. Væsken skal koges lidt ind til en sirup (ikke for tyk). Hak myntebladende fint. Pisk æggeblommer for sig selv, så de bliver lidt mere luftige. Tag siruppen af blusset og lad den køle lidt ned (bare et par minutter). Fisk myntestænglerne op.Under kraftig omrøring hældes siruppen lidt efter lidt ned i æggeblommerne. Pisk de hakkede mynteblade ned i massen.

Piks fløden til let flødeskum (den skal ikke overpiskes). Vend en smule af flødeskummen forsigtigt i æggeblommerne og bland derefter æggeblommerne op i flødeskummen. Bland forsigtigt med en dejskraber.

Fordel i 6 portionsforme, dæk over og frys i mindst 8 timer.

Ved servering tages isen ud af fryseren og presses ud af formen med det samme (brug evt. lidt varmt vand på bagsiden af formen for at løsne isen). Lad isen stå på et spækbræt i 5-10 minutter så den bliver lidt blødere før den serveres med jordbærsuppen.